Je hebt een wandkast voor al je netwerk apparatuur gekocht. Uiteraard moet deze kast veilig aan de wand worden bevestigd. Immers weegt hij nogal wat. Welk bevestigingsmateriaal je voor welke ondergrond nodig hebt, leggen we in dit artikel uit.
Voordat je een {blog_wandkast} kunt monteren, is de meest belangrijke vraag of de wand ook voldoende draagkrachtig is voor de kast en alle netwerk apparaten. Is dat het geval, kun je beginnen. Let bij het monteren op onderstaande punten:
- Weet van welk type materiaal de wand is waarop je de wandkast gaat monteren. Er zijn veel verschillende materialen, de meest voorkomende zijn: steen, hout, beton, gips & cellenbeton.
- Gebruik de juiste bevestigingsmaterialen bij de verschillende types wanden.
- Zorg ervoor dat je deugdelijk, veilig en gekeurd gereedschap gebruikt.
Hieronder geven wij per ondergrond aan welk bevestigingsmateriaal je nodig hebt:
Steen of beton
Met behulp van een steenboor kun je een gat van ca. 10 mm in de wand boren, hierin plaats je een 10 mm plug waarin een 8 mm houtfret/houtdraadbout kan worden bevestigd. Let op dat je een houtdraadbout gebruikt met een minimale lengte van ca. 8 centimeter. Tevens kun je een keilbout gebuiken van 8 mm, boor een gat van 8 mm in de wand, plaats de keilbout, daarover de wandkast en draai deze stevig aan.
Steenboor 10 mm |
Plug |
Houtfret 8 mm |
Hout
Boor eerst voor met een 4 mm houtboor. Op deze wijze voorkom je dat het hout splijt. Hierna kun je de wandkast bevestigen met 8 mm houtfretten met een minimale lengte van ca. 3 centimeter. Let hierbij wel op dat je een houtfret gebruikt met het gewin tot bovenaan de kop van de bout. Minimale wanddikte in deze betreft 22mm.
Houtfret gewin |
Gipsmuur
Het monteren van een wandkast tegen een gipswand vereist een specifieke aanpak. Gipswanden kennen we als enkelwandig en dubbelwandig. Dit betekent letterlijk dat de dubbele gipswand bestaat uit twee platen gips waardoor deze een stuk steviger is. Indien je een wandkast gaat bevestigen aan een dubbelwandige gipswand gebruik dan paraplu pluggen (hollewand pluggen). Het monteren van een wandkast aan een enkelwandige gipswand is alleen mogelijk als er een plaat achterhout in de wand is bevestigd. Hier dient tijdens de bouw (of het plaatsen van de gipswand) rekening mee gehouden te worden.
Hollewand plug |
Cellenbeton
Cellenbeton blokken zijn licht van gewicht omdat er versteende luchtbellen in het beton zitten. Door zijn uitstekende isolerende en brandwerende eigenschappen en eenvoudige verwerking wordt dit materiaal tegenwoordig veelal voor nieuwbouw en renovaties gebruikt. Voor de montage in cellenbeton dien je eerst met een 10 mm boor een gat van meer dan 75 mm te boren. Plaats nu een speciale cellenbetonanker in het gat en sla deze met een hamer helemaal erin. Aansluitend draai je de cellenbetonanker met een inbussleutel op een accuschroevendraaier vast. Bij het vastdraaien spreiden de vleugels aan de achterzijde van de anker. Zodra deze volledig geopend zijn, laat de inbussleutel automatisch los en kun je de bijpassende schroef in de plug bevestigen. De schroefmaat varieert, afhankelijk van het type anker tussen M6 en M12.
Cellenbetonanker |